امروز جمعه 31 فروردين 1403 ساعت 17 : 36 دقیقه
ساعات کاری :
شنبه تا چهارشنبه: 8 الی 17 پنجشنبه: 8 الی 12
شماره های تماس :
023-34557441 023-34557442

نواک

10 / 10
از 1 کاربر

 

 

 

 

 

 

Noack
حجم مورد نیاز نمونه : 200 میلی لیتر
استاندارد ملی INSO3780
استاندارد بین المللی ASTM D5800
زمان تقریبی انجام آزمون :یک روز کاری

 

نواک چیست؟

اتلاف تبخیر یک روغن روان کننده با روش نواک


2-تجهیزات:

 2-1-دستگاه شامل:

2-1-1- بلوک (Block)  تامین کننده حرارت- از طریق الکتریکی  و به وسیله گرم کننده واقع در کف و بدنه حرارت تامین میشود. کل مصرف برق این دو گرم کننده باید باندازه ای باشد (2/1-1 کیلو وات و اختلاف بین مصرف این دو گرم کننده نباید بیشتر از 15/0  کیلو وات باشد) که پروفایل حرارتی مورد نیاز نمونه تحت آزمون را همانند گرم کننده هایWood Metal    در روش الف تامین نماید (250درجه سانتیگراد)

در مرکز بلوک حرارتی نوعی تورفتگی مدور برای قرار دادن بوته تبخیر وجود دارد .دو دستگیره روی بلوک حرارتی از حرارتی از حرکت کردن بوته جلوگیری می نماید و بمنظور اطمینان از تماس مستقیم گرم کننده کف با بوته آزمایش ، این گرم کننده حالت فنری دارد.

2-1-2- بوته آزمایش تبخیری – با سرپوش پیچی ساخته شده از فولاد ضد زنگ. بالای حلقه نگه دارنده برای پیچ شدن با سرپوش، رزوه شده است . سرپوش برنجی آب کاری شده با نیکل بصورت بسیار محکم بوسیله سطح داخلی مخروطی با بوته آزمایش آب بندی میشود. سه نازل از جنس فولاد سخت در درپوش به منظور عبور جریان هوا از آن ، تعبیه شده است . لوله استخراج که به طرف پایین شیب دارد به وسیله رابط رزوه آب بندی شده از مرکز درپوش خارج می شود.

2-2-پراب (Probe) اندازه گیری دما- وسیله اندازه گیری دمای نمونه باید دقت 5/0 درجه سانتیگراد یا بیشتر و تفکیک پذیری 1/0 درجه سانتیگراد یا بیشتر را داشته باشد. این پراب باید دارای گواهی کالیبراسیون 250 درجه با دقت 1/0± درجه سانتیگراد و قطر 4 میلی متر باشد.

2-3-ترازو- با قابلیت توزین حداقل 500 و با دقت 01/0 گرم

2-4-آچار و گیره بوته آزمایش

2-5-قلاویز با قطر 2 میلی متر

2-6-بلبرینگ با  قطر 5-3 میلی متر

2-7-قطعه شیشه ای Y شکل با قطر داخلی  4 میلی متر و بازو های روی به بالاهر یک به طول 45 میلی متر با زاویه ای بطوریکه بازوئی که لوله استخراج بوته آزمایش متصل میشود و قطعهY شکل خط مستقیمی بوجود آورد و بازوی عمودی نیز به طول 60 میلی متر  با زاویه 45 درجه اریب شده باشد.

2-8-تیوب های انتقال شیشه ای – دارای قطر داخلی 4 میلی متر ، هر بازو طولی برابر با 100 میلی متر و با زاویه 45 درجه در انتهای ورودی  و خروجی بطری ها اریب میشود.

2-9-انحنایی با زاویه تقریبی 80 درجه

2-10-انحنایی با زاویه تقریبی 100 درجه و بطول 20 میلی متر از کف بطری

2-11-انحنایی با زاویه تقریبی 90 درجه

2-12-دو بطری شیشه ای با ظرفیت تقریبی 2 لیتر با پیچسوراخ شده لاستیکی برای عبور لوله های ورودی و خروجی

2-13-قطعه شیشه ای  T شکل با شیر متصل شده به آن

2-14-حسگر فشار با قابلیت اندازه گیری 2/0±20 میلی متر آب

یادآوری – برخی از فشار سنج ها از آب به عنوان یک مایع مرجع و برخی دیگر نیز از مایع با چگالی پائین تر استفاده میکنند که در ارتباط با خواندن بر حسب میلیمتر آب می باشد. کاربر ها باید مطمئن باشند که فشار سنج با یک مایع مرجع با چگالی مناسب پرشده است.

2-15-پمپ خلا

3- مواد مصرفی:

3-1-پاک کننده ها – حلال پاک کننده مخلوطی از نفتا و تولوئن برای پاک کردن بوته آزمایش توصیه میگردد که به مدت یک شب در آن خیسانده  شود (  هشدار: این حلال آتش گیر و دارای بخارات مضر است)

3-2- سیال مرجع نواک- روغنی با اتلاف تبخیر مشخص شده توسط سازنده آن

3-3-دستکش های عایق

3-4-کاغذ خشک کن

 

4-شرح انجام کار:

4-1- آماده گیری سازی دستگاه:

برای جلوگیری از هر گونه اخلال در تعادل حرارتی،دستگاه باید در محیط عاری از مکش مونتاژ گردد و برای کار کردن دستگاه را مطابق با دستور العمل های سازنده در مورد کالیبراسیون ، کترل و به کار گیری آن آماده کنید.

بطری های شیشه ای ، لوله های شیشه ای و قطعه Y  شکل را برای پیش گیری از تشکیل میعان تمیز کنید.

یادآوری- نباید اجازه دهید که در بطری های شیشه ای 2 لیتری  میعان تشکیل شوود و باید قبل از تشکیل حداکثر تا 2 سانتی متر از میعان  آن با حلال شستشو داده شود و سپس خشک کنید.

 

4-2- نحوه تنظیم اولیه و کنترل های لازم

دستگاه را حداقل سی دقیقه پیش از انجام آزمایش برای پایداری حرارتی مدار اندازه گیری روشن کنید. مطمئن شوید که شیشه آلات مونتاژ شده و مسیر خلا تمیز شده و تمامی ارتباطات آبندی شده اند.

قبل از شروع آزمایش تمامی قسمت های ظرف آزمایش و لوازم جانبی آنرا تمیز و خشک کنید و کنترل نمائید که بوته و درپوش آن عاری از مواد لاکی باشد. لاک های سخت را باید بوسیله سایش ملایم با پودر کربراندم  (Carborundum) نرم روی یک دستمال نخی – پشمی آغشته به حلال یا کاغذ سمباده و  سپس شستشو با حلال بر طرف نمائید.

قلاویز را از درون هر یک از سه منفذ درپوش وارد کنید تا مطمئن شوید که تمیز هستند (استفاده از قلاویز با قطربیشتراز 2میلی متر میتواند باعث گشاد شدن منافذ شود و به علت افزایش جریان هوا می تواند منجر به ایجاد خطا در نتیجه میزان اتلاف گردد).

بلبرینگ را درون لوله خروجی استخراج نمائید تا مطمئن شویدکه عاری از هرگونه آلودگی می باشد پس از یک دوره تثبیت سی دقیقه ای ، وسیله اندازه گیری دمارا مطابق دستور العملهای سازنده کالیبره نمائید. همیطور دستگاه اندازه گیری خلا را.

ظرف آزمایش خالی را بدون سرپوش را با دقت01/0 گرم وزن کنید.مقدار 1/0±65 گرم از سیال مرجع را با دقت 1/0 گرم در بوته صفر شده توزین نمائید. این جرم M1 نامیده میشود .در پوش را با استفاده از گیره و آچار پیچ کنید و در این مرحله مطمئن شوید که نمونه هرگز به قسمت داخلی درپوش پاشیده نشده . اگر این اتفاق حتی یکبار رخ دهد آزمایش باید از مرحله تمیز نمودن بوته تکرار شود.

پراب دمای نمونه را به دستگاه وصل نمائید و بوته را درون بلوک حرارتی بگذاریدو وضعیت نهایی لوله خروجی را تنظیم نمائید بطوریکه در جلوی بازوی قطعه شیشه ای Y شکل قرار گیرد و مطمئن شوید که لوله خروجی و رابط ترین و بازوی راست قطعه Y شکل بطور صحیح در یک خط قرار گرفته اند.

دستگاه را روشن نموده و بعد از اینکه مطمئن شدید دما به 5/0±250 درجه سانتیگراد رسیده همزمان پمپ خلا و زمان سنج را روشن نموده  و توسط  شیر (Bleed valve) فشار خلا را به 2/0±20 میلیمتر آب تنظیم مائید.

معمولا بعد از 10 تا 15 دقیقه کنترل فشار و درجه حرارت باید به صورت پایدار باقی بماند . بعد از 60 دقیقه آزمایش بصورت اتوماتیک متوقف میگردد و پایان آزمایش بصورت سیگنال صوتی اعلام میگردد .

پراب دما را از داخل بوته بیرون آورده  و لوله خروجی را حداکثر ظرف 15 ثانیه از سیستم خلا جدا نمایید و بوته آزمایش را از داخل بلوک حرارتی بیرون آورده و آن را در حمام آب سرد با حداقل عمق 30میلیمتر قرار دهید.

بعد از 30 دقیقه بوته آزمایش را از حمام برداشته و بیرون آنرا خشک نموده و درپوش آنرا به دقت از آن جدا نمائید . این مرحله بسیار حساس می باشد و باید دقت نمائید که هرگز نمونه با قسمت داخلی درپوش در تماس نباشد.

یادآوری- بسیار مهم است که در حین دستکاری بوته در ابتدا و انتهای آزمایش ، نمونه ی داخل بوته به سطح داخلی درپوش پاشیده نشود در غیر این صورت باعث اتلاف بیشتر میگردد و منجر به تکرار آزمایش میگردد.

بوته آزمایش را بدون درپوش آن با دقت 01/0 گرم وزن کنید و با کسر جرم بوته خالی از جرم اندازه گیری شده اخیر جرم M2 بدست می آید.

اتلاف تبخیر مایع مرجع را با تقریب  1/0 درصد M/M  از معادله زیر بدست آورید.

[(M1- M2) /M1]´100

M1 جرم نمونه قبل از آزمون

M2 جرم نمونه بعد از آزمایش

نتیجه بدست آمده برای سیال مرجع را با اطلاعات همراه آن چک کنید.  اگر در محدوده مقدار مشخص شده بود دستگاه آماده کار می باشد در غیر اینصورت بررسی نمائید که دستگاه با مشخصات اعلام شده در دستور العمل های سازنده مطابقت دارد و همچنین روش آزمون به نحو صحیح انجام گرفته است.

 

5-انجام آزمون

درون بوته خالی تمیز شده مقدار 1/0 ±65 گرم از نمونه مورد نظر را با دقت 01/0 گرم وزن نمائید

یادآوری-نمونه گیری را بر اساس D4057 یا ASTM D4177 انجام دهید.

 

6- محاسبات:

میزان اتلاف تبخیر را با تقریب 1/0 درصد M/M  با استفاده  از اطلاعات زیر بدست آورید:

-Aوزن بوته خالی

-Bوزن بوته و نمونه قبل از آزمون

-Cوزن نمونه و بوته بعد از آزمون

C-A=M2                    B-A=M1                  

 

اتلاف تبخیری نمونه   [(M1- M2) /M1]´100           

 

7-گزارش:

اتلاف تبخیر با تقریب 1/0 درصد M/M  (آزمون ASTM D5800 روش B )

 

8- مستندات و مراجع مرتبط:

استاندارد ملی INSO 3780

استاتدارد بین المللی ASTM D5800

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :